25 Ekim 2007 Perşembe

patates dizme


selam arkadaşlar sizelere benim özel tarifim olan çocuklarımın çok sevdiği bi yemeğin tarifini verecem.belki denersiniz........
patates dizme
1kg patates (orta boy) alıp soyduktan sonra.ortadan iki bölüyoruz yuvarlak kısmından bıçakla bi yarık açıyoruz.bütün patateslere aynı işlemi yaptıktan sonra.kızartıyoruz hepsini.bi taraftanda 300
kg az yağlı kıymayı tavada soteledikten sonra 1 demet maydanozunu tuz ve karabiberini katıp bi kenara alıyoruz.kızartığımız patateslerin yardığımız yerinden bıçakla aralayıp oraya kıyma dolduruyoruz.
yarım kg domatesinde kabuğunu soyup.ufak ufak doğradıktan sonra tepsiye patatesleri diziyoruz.etrafınada domatesleri yerleştirdikten sonra 180 derece fırında pişirip sonra pilavla servis yapıyoruz.afiyet olsun

21 Ekim 2007 Pazar

urfa kebapları

patlıcanlı kebap
malz:1 kilo taze yarım yağlı kıyma1 kg kemer patlıcansivri biber,karabiber ve tuz
yapılışı:önce eti tuz ve baharatla terbiyeleyip bir süre bekletiyoruz.daha sonra patlıcanları halka halka kesip tuzluyoruz.sonra şişe 1 patlıcan birde 1 topak et ara lıklı olarak diziyoruz.etleriniz düşer diye korkarsanız acık un katabilirsiniz.bi güzel mangalda pişirip közlenmiş biber ve soğanla servis yaparız




domatesli kebap
patlıcanlı kebapta olduğu gibi yapıyoruz yine
malzameler:1 kg az yağlı kıyma1 kg orta boy domatestuz ,ve baharatönce eti tuzlayıp ve baharatlıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz bir domatesi dörde bölüp,terbiyelediğimiz etlerden birer topak alıp domatesle aralıklı dizim ızgarada pişiriyoruz ve salatayla sevis yapıyruz tabi ayranıda unutmamak lazım.

18 Ekim 2007 Perşembe

kıymalı meyhane pilavı


malzameler
2 su bardağı pirinç
300 gr ister kıyma ister ufak kuşbaşı et kıymalı yaptım ben
1 baş kuru soğan
1 kaşık domates salçası
yarım paket margarin 2 yemek kaşığı sıvı yağ
mat olmaması için
.karabiber ve yeditürlü
yapılışı
önce eti kızartıyoruz içine tuzunuve soğanı ve salçayı ekleyip soğanı
öldürdükten sonra
pirinci ekleyip 3 ,4 karıştırdıktan sonra ve baharatlarınıda kattıktan
sonra 1,5 bardak suyu ekleyip demledikten sonra turşu ve ayranla servis yapıyoruz.afiyet olsun hepimize........

10 Ekim 2007 Çarşamba

şimdiden kutluyorum


9 Ekim 2007 Salı

düğün çorbası



merhaba arkadaşlar.sizlere benim çok sevdiğim kütahyada bulunduğumuz sırada öğrendiğim ve tadını unutamadığım düğün çorbasının tarifini verecem.

düğün çorbası

malzemeler:2 kase tatlı yoğurt,3 yemek kaşığı un ,4 kase et suyu,tuz,nane ve yağ (yoğurt acık ekşiyse 1 çay bardağı süt)

yapılışı:2 kase yoğurdu ,4 kase etsuyuyla karıştırıp iyice çırpıyoruz.içine unu ve tuzu ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz.kaynadıktan sonra yağ ile naneyi ateşte iyice ısıttıktan sonra üzerine gezdirip servis yapıyoruz.deneyene afiyet olsun

8 Ekim 2007 Pazartesi

bu gün kadir gecesi


6 Ekim 2007 Cumartesi

gül poğaça


peynirli gül açmalarım yada poğaçalarım biz öyle diyoruz.
malzemeler
2 su bardağı süt,1 bardak su,5 su bardağı un,1 paket yaş maya,1 tatlı kaşığı tuz ve aynı miktarda şeker.1 su bardağı sıvı yağ ,2 yemek kaşığı margarin.2 yumurta sarısı üzeri için aklarıda hamuru için.tarifte böyleydi ama ben su katmadım süt kattım yerine. 3 bardak süt oldu yani.içi içinde peynir ve maydanoz.
yapılışı
mayayı önce 1 çay bardağında şeker le mayaladım.daha sonra bütün malzemeleri karıştırıp yoğurdum.kulak memesi yumuşaklığında.1 saat mayalanmasını bekledim.sonrada poğaçaları
içine peynir koyarak gül şekli verip hazırladım 15 dakikada tepside dinlendirip pişirdim.çok güzel oldu ama puf puf.

4 Ekim 2007 Perşembe

çiğköfte

meşur çiğköftemizin tarifini hiç vermemiştim önceki blogumda buraya kısmetmiş.
malzemeler
kişi başı 1 çay bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 kase pulbiber(isot),1 baş ufak kıyılmış soğan
maydanos 1 demet
300 gr robotta iyi çekikmiş yağsız et
7 türlü baharat,sarmısak
yapılışı
aslında bi çoğunuz yapılışını biliyorsunuz.öncelikle bulguru ,salça,biber,soğan ile birlikte yoğuruyoruz.yazın su almadan saldece buzla.şişmemesi için çok su almıyacaz.sonra eti ve kıyılmış sarmısağı vede baharatı alıp on dakika etlede yoğurup en son kıyılmış maydanosu ekleyip.servis yapıyoruz.(ben yeşil soğan katmıyorum,baş soğan katıldığı için)

biz birde bunun yumurtalısını yaparız aynı tarife et yerine kızarmış yumurtayı katarız .onun adıda yumurtalı köftedir.et yemiyen çocuklarımıza onu yaparız benim kızlarım gibi mesala.

gelelim çiğköftenin efsanesine

ÇİĞKÖFTE'NİN DOĞUŞU İLE İLGİLİ EFSANE Hz İbrahim Urfa'da doğmuş, yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır. Allah'ın emri ile ateş su olmuş Hz. İbrahim'i yakmamıştır. Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı Göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. İşte çiğköftenin doğuş öyküsü, Hz. İbrahim dönemine dayandırılmaktadır. Hz. ibrahim, devrin kralı Nemrud'un putlarını kırarak, Allah'ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını emreder. Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur, bahçesinden topladığı yeşil soğan ve maydanozla karıştırarak sofraya getirir. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz "çiğköfte" meydana gelir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yaklaşık dört bin sene önce ortaya çıkan çiğköfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.

1 Ekim 2007 Pazartesi

kabak musakka

benim sık sık yaptığım bir yemek bu çokta severiz eşimle.işte tarifi
önce malzemeler
1 kg taze kabak
yarım kg domates
yarım kilo kuş başı veya kemikli et
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz ,karabiber
yapılışı
önce kabağı halka halka kesip tuzluyoruz ve bekletiyoruz onu etimiz az pişinceye kadar.
etimizi yarım pişirdikten sonra,kabakları ekleyip beraber soteliyoruz kabakların rengi dönene kadr beklerken domatesleri ufak ufak küp şeklinde doğradıktan sonra,1 yemek kaşığı salçayı et ve kabağa ekliyoruz 1-2
çevirdikten sonra 5 dakika birbirini almasını bekledikten sonra domatesi katıp tuz ekleyip
pişiriyoruz.tabağa alıp karabiber serperek sıcak sıcak servis yapıyoruz